Eetclub

Wie houdt er niet van goed eten? En als dat gepaard gaat met gezelligheid is dat een ijzersterke combinatie. De beste en leukste gesprekken en herinneringen worden gemaakt en opgehaald aan de eettafel. Maar lang niet iedereen houdt van koken. Welnu, daar hebben we iets op gevonden: de ‘EET-club’.

En ja, zoals het Nederlanders betaamt wordt er ook gekeken naar ‘properheid’, vlotte en vriendelijke bediening, schone toiletten, menukaart, wachttijden, communicatie met het personeel, parkeergelegenheid, ligging, aankleding, etc. etc. Maar het gaat natuurlijk voor het grootste deel over de SMAAK. En hoewel daarover valt te twisten, blijkt de ‘eetclub’ keer op keer weer hoge ogen te gooien met nieuwe locaties.

De Eetclub is telkens op de tweede donderdag van de maand. U kunt hiervoor rechtstreeks contact maken met de organisator van de ‘Eetclub’: Han Kloek, zwier50@hotmail.com

U kunt onderstaande recenties natuurlijk ook gebruiken om zelfs eens naar die restaurants te gaan… anderen gingen u voor en vonden er dit van…

Restaurant L’Olivier

door Jan van Velthoven, 16 januari 2020

Zoals we weten is het ‘eigenlijke’ doel van de Nederlandse Vereniging Pattaya: samen eten. En drinken. En praten. Als excuus om dit te bewerkstelligen worden er regelmatig allerlei activiteiten georganiseerd, vergaderingen, ‘borrels’, excursies. Allemaal bijzaken en omwegen om telkens weer tot dit ene doel te komen. De meest zuivere en rechtlijnige verenigingsactiviteit is dan ook de maandelijkse eetclub. Ditmaal, 16 januari, was deze in restaurant l’Ollivier in het Jomtien Complex, dat zich geheel ten onrechte tegenwoordig afficheert als Walking Street. Vooruit, een béétje walking, maar vooral veel talking en stalking. Je hebt overigens daar dus wel meteen een gezellige after-dinner bij de hand na je restaurantbezoek.

Het restaurant l’Ollivier kent een ruim buitenterras, en een nog ruimer bemeten gekoelde binnenruimte, waar het goed toeven is als je niet te verlegen bent om te vragen de airco wat te temperen. De altijd wat bescheiden Amsterdammers in ons gezelschap kwamen daar pas aan toe op het eind van de avond toen zij, lichtelijk onderkoeld, de eigenaar aanklampten. Natuurlijk bleek aanpassing van de temperatuurinstelling geen enkel probleem. Durf te vragen.

Wat dat vragen om een paar graden meer betreft: we kennen allemaal het probleem van de te koud geserveerde rode wijn in Thailand. Ik ben al lang opgehouden te vragen om rode wijn op de juiste temperatuur. Zo ook hier. Maar ik neem dit maar als een acceptabel ongerief. Met wat geduld en enige minuten een warme koestering van het glas vol in de hand, blijkt het huis een alleszins acceptabele rode huiswijn te serveren.

De kaart van het restaurant wordt gekenmerkt door een grote diversiteit. Hoe kan het anders in deze omgeving? Men zegt wel dat in het Jomtien Complex niets is wat het lijkt. Maar dat gaat niet op voor l’Ollivier. De kaart kent authentieke Europese, Indonesische, Vietnamese en Thaise afdelingen, met daarin losse gerechten, maar ook samengestelde menu’s. Ons gezelschap bestond uit zo’n twintig mensen, wat een behoorlijke variëteit aan keuzes met zich meebracht.

Met het uur was iedereen voorzien van het gevraagde, en ik noteerde een grote tevredenheid. Te meer daar wij tussentijds gebruik mochten maken van een voorgerechtenbuffet ‘van het huis’.

Een alleraardigste geste van de Nederlandse uitbater (sinds vier maanden). De heerlijke toetjes, ook weer heel divers, verzoetten de nodige, maar gerechtvaardigde financiële offers die daarna gebracht moesten worden.
L’Ollivier is een comfortabel restaurant in een levendige omgeving met een ruim aanbod dat met name ook mogelijkheden biedt om te dineren in een gezelschap dat niet alleen een volwaardige westerse kaart verkiest, maar ook gelijkwaardige oosterse alternatieven. De hoofdgerechten variëren van 250 tot 600 Baht, en de drank is regulier geprijsd. De restaurateur is heel gemotiveerd om regelmatig nieuwe gerechten op de kaart te plaatsen, zodat herhaalbezoek aantrekkelijk wordt. De bediening is attent, vriendelijk en behulpzaam. Volgens sommigen zou de verlichting wat sfeervoller kunnen. Je krijgt nu een wel erg heldere kijk op het gebodene, vooral door het licht op en vanaf het buitenterras. Als jezelf en je gezelschap gezien mag worden voel je dat wellicht niet echt als een bezwaar. En anders vraag je even of het licht wat gedimd mag worden.

Door de rust en ruimte binnen in het restaurant genoten we een gezellig samenzijn, geanimeerde gesprekken en een toenemende vrolijkheid. Na afloop zette deze zich nog door in het after-dinner buiten in de flamboyante omgeving. Dit ging door tot in de kleine uurtjes. Maar uit discretie heb ik beloofd daarover geen verder verslag te doen. En dat is maar goed ook. Waarvan akte.
Jan van Velthoven, rechts op de foto.

 

Pig and Whistle,

 

door Han Kloek, 14 november 2019,
Het restaurant doet je een beetje denken aan een Irish Pub. Ik had gehoord dat de lever met spek en uien heel erg goed zou zijn. Dit werd dan ook door 5 personen besteld.  Inderdaad iedereen vond het heel erg lekker. Ook werd er door iemand vis en chips besteld en ook dit smaakte prima.

Al kletsend met elkaar bleek dat 3 van de eters alle 3 in dezelfde psychiatrische inrichting in Ermelo hadden gewerkt. U begrijpt het al dat werd oude koeien uit de sloot halen en herinningen ophalen.
Dit restaurant kan zeker aangeraden worden.

De volgende ‘eetavond’ is donderdag 12 december 2019. We gaan dan eten in Jomtien complex. Deze avond staat dan in het teken van de schnitzels.
Nader bericht volgt nog.

 

Varin Kitchen,

door Daa Tims

14 maart 2019, de NVTP eetclub gaat op restaurantbezoek!

Van de aankondiging had ik twee dingen onthouden: ‘je moet het straatje in tegenover het Rita resort’ en ‘lever wordt aanbevolen’. Met beide zaken liep het verkeerd af….

Slechts een kwartiertje wandelen vanaf Pratumnak en eenmaal Rita in het vizier ging ik het straatje in: alleen een Marokkaans uitziend resort en nog geen Rin Kitchen te bespeuren. In het parallelstraatje zag ik wel een soort garage met een vaal geel neon bord met “Varin Kitchen”, waar het elftallige gezelschap wenkte mij.

De gastheer ontkende dat hij ‘lever’ had geschreven, doch wilde niet bevestigen “dat hij wellicht te diep in zijn handzame buidelflesje gekeken had” en kwam met het ongeloofwaardige verhaal “dat de redactie dit wellicht veranderd had, want hij had spare ribs geschreven”(!) Welnu: er stond inderdaad “RIP” op de kaart, maar ook lever, die ik prompt bestelde. Het antwoord is befaamd in heel Zuid-Oost Azië en bezig ik inmiddels ook: “No have!”. . Niet getreurd: hierlangs stond ‘gebakken rundvlees’ en dat gerecht was wel voorradig.

Inmiddels kreeg ik de opdracht om de recensie te schrijven èn uit te zoeken wat het verschil is tussen Rin en Varin….. Daar ik al twee reisverslagen heb voor de nieuwsbrief, stelde ik spontaan voor om ‘t restaurantbezoek onder een pseudoniem te schrijven.

Mijn vraag “of het Mr. Rin is” werd beantwoord met me door te verwijzen naar de keuken en in de pannen stond de charmante chef VARIN te roeren, die mij toevertrouwde dat zij al 17 jaar dit restaurant runde! Vraag opgelost.

Inmiddels was ook het toilet goedgekeurd en was het wachten op het eten, hetgeen vrij vlot op tafel kwam en: voor elk wat wils! Ben je Thais: dan is de pittige gebakken vis aan te raden. Farang? Niet nemen, zo constateerde ik na een proefhapje van mijn overbuurvrouw.

Liggen je roots of hart in Oostenrijk? Wiener schnitzel! Houd je van wijn(saus): dan krijg je daar een mega kipfilet bij! Mijn buren hadden een gezamenlijk gerecht en visten de stukjes rode peper eruit: “Wel wat zout, maar voor de rest heerlijk”.

Om een lang verhaal kort te maken: iedereen genoot van de maaltijd en de sfeer was – zoals altijd op de proefavonden – opperbest. Mijn rundvlees was licht gefrituurd met zachte knoflook om de aderen schoon te houden: om te zuigen, zo lekker. De garnering was origineel: geen ‘viooltjes’, maar orchideeën en deze bloemetjes smaakten verrassend lekker!

Tenslotte wil ik een lans breken om deel te nemen aan de eetavonden, want in de topmaand februari waren er amper vier aanmeldingen, zodat Rin Kitchen nu een herkansing kreeg: de ambiance is rustiger dan bij ‘de borrels’, zodat je tijd hebt om gezellig wat te keuvelen, de gastheer zoekt altijd originele restaurants, waar je niet diep in de buidel voor hoeft te tasten en je komt nog eens op plaatsen die je zelf mogelijk niet kent.

Kortom: na het zomerreces hoop ik dat Han weer elke tweede donderdag van de maand een leuk adresje vindt en ‘twaalf’ is een mooi getal voor een gezelschap, waarbij Diny uiteraard alleen lachende gezichten portretteert.

Daa Tims

 


Restaurant Toto

door Sieb ElzingaOp donderdag 10 januari 2019 gingen wij bij Toto eten.
Toto is een klein Italiaans restaurantje dicht bij de politiepost van het Dongtan Beach,
naast het kleine winkeltje, waar je voor bijna alles wat eet- en drinkbaar is terecht kunt. Het restaurant bestaat uit twee etages.
Beneden wordt het meest gebruikt en omdat het een drukke tijd is voor de eigenaar was er voor ons op de eerste etage een keurig gedekt lange tafel.
De menu’s werden uitgedeeld. Wij hadden de etage voor onszelf. Fabrice, de eigenaar kwam voordat hij zijn schort voor deed nog even polshoogte nemen.
Het Italiaanse eten nam gretig aftrek en de kreten van enthousiasme waren niet van de lucht. Het eten was kortom ‘heerlijk ‘, zowel de pizza’s alsook de lasagne, de salades, de meloen met rauwe ham en de verschillende pasta’s met lekkere sausen. Dat maakte dat de sfeer bijzonder goed was.
Het meisje dat het grootste deel van de bediening voor haar rekening nam deed haar best en Fabrice, die altijd zelf kookt moet wel hulp hebben gehad in de keuken, want hoewel het niet allemaal tegelijkertijd op tafel kwam, was het verschil niet al te groot en dus heerste er ‘Tevredenheid ‘. Niet gek bij een Nederlands gezelschap.
Toto is een leuk keurig restaurant met een schoon toilet en……ach Italianen zijn veelal zo goed in hun kookprestaties, zo ook deze……. ik zou het beslist aanbevelen.

 


Le Bistrot

Door Sieb Elzinga

Le Bistrot is een relatief klein restaurant, dat zich bevindt aan de Second Road bij de Rumpo Fresch Market, naast het grotere Kiss Food and Drinks.
Op 13 december 2018 gaan we met 18 deelnemers daar eten en de sfeer is goed. Als ik aankom wordt er met stoelen gesleept en tafels aangerukt om de Nederlandse invasie te plaatsen.
Ik schuif aan en zit meteen ingeklemd tussen mijn buren, de spiegelwand achter en de tafel voor me. Wel heb ik zicht op de oceaan, die zich manifesteert in twee valse open ramen.

Gelukkig houdt mijn blaas zich goed, want de ‘hong nam’ bezoeken is voor mij niet mogelijk.
De host en de bediening zijn bijzonder aardig en hoewel het onmogelijk is om iedereen tegelijk te laten eten doen zij hun uiterste best de diverse maaltijden bij de respectievelijke eters te bezorgen. Mijn eten is bijzonder goed.
En om me heen hoor ik ook veel kreten, die aangeven dat er waardering voor de kok is. Hoe het restaurant er uitziet, zonder die lange tafel met Nederlanders moet ik raden. Het was lekker en gezellig bij Le Bistrot.

Noot van de redactie: dit restaurant heet zo te zien op het uithangboord Le Bistrot met een t. Restaurant The Bistro (zonder t) is een Zwitsers onderneming en er is ook (volgens internet) een Le Bistrot 89. Fonetisch lekker verwarrend!

 

 


Mister Moo

Door de redactie

Op 8 november 2018 ging de eetclub met 11 personen naar het restaurant van Mister Moo, Soi 7 aan de Jomtien Beach Road.

Ondanks de verschillende gerechten die besteld werden slaagde zowel de keuken als de bediening erin het eten op dezelfde tijd op tafel te zetten. De vlotte en goede bediening werd gesecondeerd door heerlijke eten, waarbij de prijs-kwaliteit verhouding boven alle lof was verheffen. Dit Thaise restaurant is schoon en ook over de toiletten is niets negatief te melden. Dat iedereen zijn eigen rekening wilde betalen was geen probleem.

De eetclub vond het een gezellige, gemoedelijke en geslaagde avond. Kortom, dit gemakkelijk te bereiken restaurant is prettig en zeer aan te bevelen.

De redactie

 


Restaurant Anna

Door Cees van der Genugten

Alweer voor de laatste keer in dit seizoen, was de Eetclub op vrijdag 18 maart 2016 bij Restaurant Anna. Dat ligt 50 meter achter de Gouden Hanuman op Tappraya Road, net voor het Aiyaree Hotel.

Het restaurant is onderdeel van het Aiyaree Hotel. Het is recent heropend, en ziet er van binnen goed uit. Er is een mooie tegelvloer die overgaat in echt hout. Aan de voor- en zijkant is er een leuk terras met een vloer van terracotta tegels; die ziet er zeer goed uit. Achter het restaurant is ook nog een klein terras met uitzicht op het zwembad van het hotel.

Wij waren deze avond met 7 personen. De menukaart heeft een uitgebreide keus aan voor-, hoofd- en nagerechten. Voor mijn gevoel is de menukaart te uitgebreid, want wat ga je kiezen uit het grote aanbod? Het bestellen van gerechten gaat daardoor langer duren, maar wij hebben allemaal een keuze kunnen maken.

En dan is het de taak van keuken om 7 verschillende gerechten te bereiden en deze tegelijk, maar dan wel in volgorde van voor- en hoofdgerecht, op tafel te krijgen. Maar dat is droom, want in Thailand is dat niet mogelijk; het voorgerecht en hoofdgerecht komen altijd gelijktijdig op tafel!

Maar wat er op de tafel kwam, zag er zeer goed uit. Ook de smaak van de 7 verschillende gerechten was zeer goed. Al met al kan ik zeggen dat het een goede keuze was om bij Anna te gaan eten. En het is zeker de moeite waard om er nog eens te gaan eten.

Het is ook gebruikelijk dat we naar de toiletten kijken in het restaurant van onze keuze. Bij Anna zagen ze er zeer goed en schoon uit!

 


Restaurant Thai Aroi Dee

Door Jacques Theeuwen

Op 19 februari 2016 bezocht de eetclub Restaurant Thai Aroi Dee in Soi 5 van Jomtien Beach Road, naast het Immigratiekantoor.

Het restaurant is mij bekend; ik heb er vaak en met grote voldoening gegeten,
mag ik zeggen. Daardoor ben ik mogelijk ook bevooroordeeld!

De inrichting is netjes en verdeeld over drie mogelijk-heden. Terras aan de straat,
terras opzij van het gebouw, en binnenzitten.

De bediening is vriendelijk en begreep ook direct dat iedereen voor zichzelf afrekende. De tafeldame gaf ieder van ons een nummer waardoor het afrekenen ook goed verliep. De maaltijden kwamen netjes tegelijk op tafel.

De diverse, reeds eerder genoten Thaise gerechten, hebben mijn voorkeur en zijn heerlijk van smaak, niet al te pittig gekruid. De Westerse keuken, daarentegen, behoeft meer aandacht van de kok! Maar vergeet niet: we zijn hier in Azië-Jomtien, en niet ergens in Nederland of Europa. Thai Aroi Dee kan ik zeker aanraden en in punten rangschikken met een acht!

 


Restaurant Pergola

Door Ted Helsloot

       

Op maandag 19 januari 2016 kwam de eetclub weer bij elkaar. Deze keer in restaurant Pergola achter de Hanuman (eerste soi links). Het oude restaurant was totaal vernieuwd en het zag er allemaal eenvoudig, maar netjes en schoon uit. Een tegelvloer in mozaiekstijl. Alle pilaren keurig in de witte en rosé verf.
Allemaal dezelfde lichtgroene stoeltjes. De tafeltjes hadden helaas zeiltjes, weliswaar met een pandamotief, maar toch. Hygienisch maar niet erg chic. De verlichting had wat sfeervoller gekund.

          

De kaart bestond uit veel visgerechten, maar ook vlees en Europese gerechten. Diverse mensen kozen voor Europese gerechten, zoals gebakken aardappeltjes met visfilet of lever. Ook werden diverse Thaise gerechten besteld.

Ondanks dat de groep uit 11 man (en vrouw) bestond, kreeg de keuken het voor elkaar om de gerechten redelijk achter elkaar uit te serveren. Alles zag er erg verzorgd uit. De reacties waren ook allemaal heel positief. Iedereen vond het erg lekker. De stemming was opperbest en iedereen heeft genoten. De prijzen waren alleszins redelijk. Ook de afrekening was goed georganiseerd. Iedereen kreeg netjes z’n eigen rekening.

          

De toiletten zagen er ook goed en schoon uit. In een toilet was zelfs een douche geïnstalleerd. Wie daar gebruik van zou moeten maken is voor mij een raadsel. Ook de opstelling van de heren- en damestoiletten is voor mij wat wonderlijk. Mogelijk is dit typisch Thais? Eerst kwamen de urinoirs, en daarna de toiletten. Iedereen die naar het toilet wil, ook de dames, loopt dus eerst langs de urinoirs. Ook als deze eventueel in gebruik zijn. Of dit nu eetlustbevorderend werkt, betwijfel ik.

Het restaurant verhuurt ook nog kamers op de bovenetage. Ik heb deze niet bekeken, maar als ik zie hoe netjes het restaurant eruit ziet, verwacht ik dat de kamers ook wel netjes en schoon zullen zijn. Ik vond dit een eenvoudig restaurant dat zeker een bezoek waard is.

 


Restaurant Fraser’s

Door Cees van der Genugten

Op vrijdag 18 december 2015 zijn we met de Eetclub bij Fraser’s ‘Pattaya’s Premier Sports Bar & Restaurant’ op Tappraya Road, vlakbij Jomtien. Je zou het niet verwachten, maar Fraser’s ziet er van binnen zeer goed uit en goed ingericht. Fraser’s is opgezet als een Thais – Australisch restaurant. Wij waren met 15 personen; ieder kiest en gaat voor zichzelf bestellen. Dat is dan een gelijk een goede test of de keuken een bestelling van 15 personen wel aan kan. De menukaart ziet er goed uit. Elke dag van de week is er een aanbieding, en er is Fraser’s Top 6 en Every day Dotty’s home cooked roast. De menukaart zit in een soort hoes die ook wordt gebruikt als placemat. Ik hou er wel van dat er ook binnen de horeca naar goede en duurzame oplossingen wordt gekeken.

Er wordt gezegd dat je bij Fraser’s de beste kreeftensoep (lobster bisque) kan eten van heel Pattaya. Wij wilden natuurlijk allemaal de kreeftensoep bestellen, maar dat ging niet op, want de voorraad was beperkt. Vier personen van onze tafel konden de kreeftensoep proeven en genieten.

Hun ervaring is dat je gewoon een keer naar Fraser’s moet gaan om te genieten van de lobster bisque! Let wel, het is geen klein kopje zoals je Nederland gewend bent, maar een best grote soepkom vol.

Ik viel ook buiten de prijzen, maar mijn hoofdgerecht was erg goed en lekker: massaman curry; ik heb hier echt van genoten. Al wat op tafel kwam zag er goed en verzorgd uit. Ook het garnituur dat bij de gerechten werd geserveerd was ruim voldoende.

Voor- en hoofdgerechten. Het is voor een restaurant in Thailand heel moeilijk om te pauzeren tussen voor- en hoofdgerechten. Ook nu kwam het hoofdgerecht al op tafel terwijl we nog aan de kreeftensoep zaten.

Tip: Bestel het voor- en hoofdgerecht niet tegelijk, maar laat eerst het voorgerecht komen, en bestel dan pas het hoofdgerecht. De bediening was goed, en er was een goed systeem van afrekening.

Toiletten. Ik mag schrijven dat het ook een feest was om bij Fraser’s naar het toilet te gaan. Van wat ik tot nu toe heb gezien in Thailand aan toiletten, springt Fraser’s er helemaal bovenuit.

Met z’n allen waren we het er over eens dat een bezoek naar Fraser’s zeker een schot in de roos was. Als ik een cijfer zou moeten geven, dan wordt het een 7.

 


Restaurant Aile d’Orado

Door Angelien Roovers

          

Op vrijdag 20 november 2015 was de eetclub te gast bij restaurant Aile d’Orado, tegenover restaurant Nathan’s. Han Kloek had dit restaurantje gevonden op Tappraya Road, in het stuk dat leidt naar Jomtien Beach Road. Het lag verscholen tussen een fish en chips restaurant en een Italiaans restaurant. Han stond ons op te wachten bij de ingang, zodat we er niet aan voorbij konden lopen. We moesten een paar treedjes op, waarna we achterin het restaurant aan een lange tafel konden plaatsnemen. We waren met 10 personen.

Op internet heb ik de betekenis de naam van het restaurant proberen te achterhalen. Het is niet gelukt. Aile d’Orado heb ik niet kunnen vertalen. Aile komt uit het Frans en betekent oa vleugel, en d’Orado komt uit de Spaanse taal en betekent gouden. Als ik naar het uithangbord kijk, houd ik het maar met een vrije vertaling op een “eiland van goud”.

Het interieur is groen en oranje geverfd, met aan de wand bamboetakken waar groene sprieten uitstaken. Bevonden we ons echt op een tropisch eiland? De drankjes werden opgenomen en tevens werd gevraagd of we apart wilden afrekenen. Dat was een goed plan. We kregen een uitgebreide menukaart te zien.

Er waren vele Thaise gerechten, maar ook veel westerse. Het was moeilijk kiezen. De zalm leek aantrekkelijk; helaas was die niet voorradig. De serveerster gaf als idee zeebaarsfilet in een citroensaus, met gebakken aardappelen. Dat bleek een goede keuze. De prijs was 250 Baht. Als bijgerecht heb ik zelf spinazie besteld. Die was heerlijk klaar gemaakt en smaakte voortreffelijk. Zowel de westerse als Thaise gerechten bleken bij de eetclubgenoten in de smaak te vallen. Vermeldenswaard is dat de gerechten allemaal tegelijk werden opgediend en ook goed warm waren.

          

Het spreekwoord luidt: “Als katjes muizen, dan mauwen ze niet”. We deden dit gezegde eer aan, want er werd nog maar weinig gesproken toen eenieder van zijn maaltijd zat te genieten. Toen de bordjes leeg waren werd er nog een vergeten? voorgerecht van grote garnalen geserveerd. De smaak was er niet minder om, en enkele tafelgenoten hielpen mee om de garnalen alsnog te verorberen.

Nadat iedereen zijn eigen rekening had betaald, verlieten we om ca 22.00 uur weer het restaurant. Het was een leuke avond in een net en schoon restaurant, waar we goed hebben gegeten en gedronken, voor een zeer redelijke prijs. Toch wisten we na afloop niet of we nog een keer terug zouden gaan.

Zijn we te verwend; was het niet bijzonder genoeg? Probeer het maar en oordeel zelf.

Naschrift: Is Aile d’Orado wellicht een Thaise verschrijving van El Dorado, in de zin van ‘gouden uitspansel’ zoals we dat vooral bij zonsondergang aan zee kunnen zien?