Nederlandse Vereniging Thailand Pattaya

Door Lodewijk Lagemaat/Thailandblog

Goed nieuws is geen nieuws! Daarom nog maar eens kijken naar de verschillende projecten in Pattaya.

Allereest de tunnel op Sukhumvit bij Central Road. De tunnel is aan de bovenzijde – te zien vanaf de Sukhumvit Road – fraai versierd met, ja u raadt het al, dolfijnen en veel aanplant. Misschien om in de toekomst de stad “Dolphin City”te noemen. Dan is misschien het imago van Pattaya als “sin city” voor de buitenwacht opgelost. Vanaf de Pattaya Klang/Pattaya Central, kan de Sukhumvit Road weer opgereden worden, echter alleen linksaf richting Sri Racha. Rechtsaf slaan, is nog niet toegestaan.

Wanneer gaat de tunnel open? Een commissie van wijze mensen gaat de tunnel eerst grondig op veiligheidsaspecten controleren. Dat geeft een dubbel gevoel. Is de tunnel zelf nog niet in orde, of mankeert er iets aan de elektronica in en bij de tunnel? In “blijde”afwachting, hoewel het project al ver op schema achter loopt.

Een ander aardig item is de Bali Hai pier. Nadat met veel tromgeroffel de boten, die al jaren langs de kant opgeslagen lagen, verwijderd waren, werden verder geen activiteiten meer waargenomen. Echter, steeds meer bussen die toeristen afgezet hadden, bleven daar geparkeerd staan, evenals aoto’s. Met touwen worden nu stukken afgesloten om problemen voor te zijn.

Voor de speedbooteigenaren waren er te weinig aanlegplaatsen om toeristen in te laten stappen. Voor die tijd gebeurde dat ook langs de Pattaya Beach, wat niet meer toegestaan is. Een aantal toeristen kon niet vervoerd worden en de trip naar het eiland Koh Larn ging niet door. De nieuwe bootverbinding met Hua Hin heeft nog steeds geen goede aanlegsteiger. Hoewel dit gemeld is, worden er nog geen verbeteringen waargenomen.

Een opmerkelijk geëxperimenteer is de kruising van de Second Jomtien Road met de Watboon Road. Op de kruising gebeurden veel ongelukken, vaak door hoge snelheden! Om dit te voorkomen werd een rotonde aangelegd. Een paar dagen daarna knalde een automobilist bovenop de rotonde en sprak de historische woorden: “Die rotonde was er eerst niet!” Na 2 jaar is deze rotonde weer afgebroken en staan nu “werkende” verkeerslichten op die plaats. De straten krijgen duidelijke voorsorteertekens, en het is te hopen dat de verkeerslichten blijven werken en de mensen zich daaraan houden! Binnenkort kan via de Watboon Road na een lange onderbreking de kust weer rechtstreeks bereikt worden.

Het laatste opmerkelijke feit is, dat de bushaltes bedoeld om daar de bahtbusjes te laten stoppen massaal genegeerd worden. Deze staan nu enigszins troosteloos te wachten op mogelijke klanten. Stille getuigen van een goedbedoeld, maar falend gemeentebeleid.