Nederlandse Vereniging Thailand Pattaya

Door Dick Koger

Je hoort soms mensen klagen over het feit dat Thailand zo duur is geworden. Of dit waar is weet ik niet, het lijkt me sterk afhankelijk van je leefwijze. Toch wil ik een klein bewijs aanvoeren voor de stijging van prijzen.

Enige tijd geleden ben ik begonnen met het herlezen van het werk van Gerard Reve. Qua onderwerp soms wat eenzijdig, maar qua taalgebruik onovertroffen. Ik stuitte op een klein boekje met als titel: Het geheim van Louis Couperus. Dit betreft een lezing die hij ooit gaf, maar daar gaat het nu niet om. In het boekje vond ik een vergeeld papiertje, dat ik kennelijk als bladwijzer heb gebruikt. Het boekje heb ik niet hier gekocht. Ik moet het ik dus meegenomen hebben uit Nederland. Maar nu begrijp ik dat ik het al eerder heb ingevoerd op vakantie in Thailand, waarschijnlijk zo’n dertig jaar geleden.

Dit concludeer ik uit het feit dat de bladwijzer een toegangsbewijs voor het Nationaal Museum in Bangkok is. Dus weet ik nu dat ik dertig jaar geleden tien Baht betaalde als toegangsprijs voor dit museum. Even googelen naar de huidige toegangsprijs. Gemakkelijk te vinden: 200 Baht voor een buitenlander. In dertig jaar is het prijspeil dus met een factor twintig gestegen.

Duur2