Nederlandse Vereniging Thailand Pattaya

Door Maryse Miot

Karel Hartogh is op 5 augustus jl. overleden. Hierbij een korte samenvatting van zijn leven.

Karel trad op 1 juli 1985 in dienst van Buitenlandse Zaken als beleidsmedewerker. Daarna is Karel een aantal jaren werkzaam geweest in diverse beleids- en staffuncties bij het ministerie van Economische Zaken (directoraat-generaal voor de Buitenlandse Economische Betrekkingen)

In 2001 keerde Karel terug bij Buitenlandse Zaken als particulier secretaris van drie opeenvolgende ministers: Jozias van Aartsen, Jaap de Hoop Scheffer en Ben Bot. Als particulier secretaris had Karel een scherp oog voor de belangen van de ministers en het departement dat hij diende. In die jaren kwam zijn organisatietalent hem goed van pas. Hij keek met een strenge blik naar de stukken die naar de bewindspersonen toegingen en zette graag de puntjes op de i. Hij wist als geen ander hoe hij dingen gedaan moest krijgen. Ook de kunst van het relativeren beheerste Karel als de beste. Hij leerde het ministerie en zijn collega’s door en door kennen; zijn liefde voor het departement groeide in deze tijd gestaag. De collega’s op hun beurt leerden hem kennen als een toegewijde secretaris die met veel gevoel voor humor zijn taak uitvoerde.

In 2004 mocht Karel Koningin Beatrix en Minister Bot vergezellen tijdens het staatsbezoek aan Thailand. Voor die gelegenheid werd hij benoemd tot Commander of the Most Exalted Order of the White Elephant. Hij wist daar mooie verhalen over te vertellen.

Van 2004 tot 2009 was Karel plaatsvervangend directeur van de directie Azië en Oceanië, waarna hij in 2009 directeur werd.

In 2015 werd Karel benoemd tot ambassadeur in Bangkok. Hij wist zich met zijn kennis en zijn charme in een mum van tijd geliefd te maken zowel binnen als buiten de ambassade.
Karel kwam duidelijk op voor mensenrechten en democratisering en bracht dit op heldere wijze over aan de regeringen van Thailand, Myanmar, Cambodja en Laos. Door een grote hoeveelheid activiteiten te organiseren zette hij Nederland op de kaart. Ook het Nederlandse bedrijfsleven en de grote lokale Nederlandse gemeenschap wist hij aan zich te binden.

Karel was een man met levenslust, enthousiasme, optimisme, drive, passie, volharding, commitment en loyaliteit aan Nederland en aan Buitenlandse zaken.

Wij wensen zijn echtgenote Maddy Smeets, zijn dochter Saskia en verdere naaste familie heel veel sterkte met dit verlies.

De uitvaartdienst heeft op zaterdag 12 augustus om 11.00 uur in de Nieuwe Kerk, Spui 175, Den Haag plaatsgevonden. De Nederlandse Vereniging Thailand (Bangkok, Pattaya en Hua Hin omvattend) heeft een krans laten bezorgen.

Schriftelijke condoleances kunnen via de ambassade verstuurd worden op adres  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.