4. Bang Saray, zachte krab

Door Dick Koger

Sommige mensen kunnen lyrisch worden van een goed restaurant. Dat gevoel heb ik zelden. Ik ben een gemakkelijke eter en ben blij dat ik in een situatie verkeer dat ik niet iedere dag moet nadenken waar te eten en daarna wat te eten. Er wordt voor mij gekookt zonder dat ik daar enige inspraak in heb. Heerlijk. Toch kan ik soms getroffen worden door een gerecht, waarvan ik denk: dat is echt verrukkelijk.

Van de week moest een gezinslid een kleine medische ingreep ondergaan. Onschuldig, dus besloot het hele gezin er een leuk dagje van te maken. Na het bezoek aan het Sirikit Hospitaal in Sattahip werd er gesuggereerd om naar Ban Saray te gaan. Ik bracht nog even naar voren dat iets verder, richting Rayon het Palo-strand was en dat je daar Pu Nim (zachte krab) kon eten. De meerderheid hield vast aan Bang Saray. Vanaf Sukhumvit reden we het dorp in en aan het eind bij de lange en drukke pier gingen we rechtsaf de strandweg op. We kozen het eerste restaurant na de bovengenoemde pier. Ik liet weer het woord Pu Nim vallen en tot mijn stomme verbazing bleek dit gerecht op de kaart te staan. En het was verrukkelijk, echt een delicatesse.

De officiele naam van Pu Nim is Pu Nim Tod Kratim oftewel krab met een zachte schaal, gebakken met knoflook. Ons gerecht was niet gemaakt met overdreven veel knoflook, wel met heerlijke kruiden. Je kan de krab derhalve in zijn geheel, dus inclusief schaal, verorberen. Wie dus een avondje buiten Pattaya wil eten en iets bijzonders wil proeven, kan ik van harte aanraden naar Ban Saray te gaan.

Bovenstaande foto komt van Internet, omdat ik overmand door lustgevoelens vergat te fotograferen. Het was op voor ik tot mijn zinnen kwam. Op Internet vind je onder de officiele naam ook allerlei recepten.