31. Nong Nooch

Door Dick Koger

Nong Nooch is waarschijnlijk de meest bekende tropische tuin in Thailand. Enorme palmcollecties, de prachtigste orchideeën en natuurlijk culturele voorstellingen, inclusief olifantenshows. Deze tuin ligt aan Sukhumvit Road, zeventien kilometer onder Pattaya.

Op het gigantische terrein van Nong Nooch bevindt zich ook een vlindertuin. Niet veel bijzonders, want in mijn kleine tuin zie ik een grotere variëteit. Maar het zien van vlinders geeft toch een indruk van een vrolijk, dartel leventje. Dit werd nog versterkt, omdat ik, toen ik laatst in de vlindertuin was,  getuige was van twee vlinders, die paarden in de lucht of althans daartoe een poging deden. Later zag ik ook enkele mooie rupsen. Wat kan de natuur toch wreed zijn, dacht ik. Vlinders paren lustig, rupsen paren nooit. Wat is het leven zinloos, wanneer je als rups geboren wordt, opgroeit, eet en drinkt, maar nooit eens gezellig bezig kan zijn met een andere rups.

Eigenlijk kan je de mensen ook in twee groepen verdelen: de vlinderachtigen, die niets anders kunnen dan van het leven genieten en altijd de zonzijde zien, en de rupsachtigen, die absoluut niet in staat zijn om te genieten en dom voortkruipen om zich tenslotte te verpoppen.