34. Saithip Butterfly Gardens

Door Dick Koger

Pattaya heeft een veel attracties, vandaag is een vlinderpark aan de beurt. Jaren geleden heb ik een dergelijk park bezocht in Penang. En daar heb ik prachtige foto’s aan overgehouden. Twee vrienden hier die graag tochtjes maken in de omgeving, vragen mij vaak of ik niet iets leuk weet. Hoewel ik sinds bijna een jaar altijd het vlinderpark noemde, kwam het er niet van. Mijn verlangen dit park te zien wordt groter na de aanschaf van een digitale camera, die tot op zes centimeter kan fotograferen.

Uiteindelijk kunnen ze er niet onderuit. We rijden twintig kilometer over de Highway 36 naar het noorden en daar zien we een groot bord met Butterfly Gardens, 500 meter, linksaf. Ik weet uit ervaring dat er 500 meter verder geen afslag is, dus moeten we de afslag direct bij het bord hebben. In de auto klinkt overigens muziek, die me vaag bekend voorkomt. In ieder geval populair. Ik vraag wat het is en ben verbaasd om het antwoord: Madame Butterfly. Toeval bestaat niet, dit is een gunstig voorteken. Na 500 meter inderdaad een nieuw gebouw. Ik  betaal de toegangsprijzen, 100 Baht voor buitenlanders, 50 Baht voor Thais.

We wandelen door een prachtige tuin vol exotische orchideeën. Voor ons ligt een gedeelte dat met gaas overspannen is. Daar zijn de vlinders. Omdat verschillende soorten van verschillende planten eten, zie je bij iedere paar struiken steeds andere soorten. Ik vind het geweldig en merk weer hoe moeilijk het is een stilzittende vlinder voor de lens te krijgen. Het lijkt wel alsof mijn camera met vertraging fotografeert. Ik neem een foto, zie het resultaat en daarop is geen vlinder te zien. Gelukkig heb ik geduld. Uiteindelijk heb ik zeker veertig foto’s die min of meer geslaagd zijn. Een paar voorbeelden:

        

Tevreden laat ik even later de resultaten aan mijn Nederlandse fotograferende vriend zien.

Bij onze tickets van 100 Baht kregen we een bon voor een gratis verse kokosnoot. Op de bon staat dat deze kokosnoot normaliter 80 Baht kost. Daarmee wordt gesuggereerd dat de toegang eigenlijk slechts 20 Baht is. Onzin natuurlijk, want een kokosnoot kost op het strand 10 Baht. In ieder geval zag men in dat ze een Thai, die 50 Baht betaalt, geen consumptie van 80 Baht kunnen geven.