Eiland Koh Si Chang 2016

Voor-aankondiging met informatie:

Op woensdag 9 maart gaan we naar het prachtige eiland Koh Si Chang aan de kust van Si Racha. Dit eiland staat sterk in het teken van Rama V of Koning Chulalongkorn. Direct aan zee ligt het zomerpaleis van deze koning: Chudhadhuj Rajthan Palace. Veel is verwoest, maar wat over is, is de moeite waard. Een mooi gebouw, dat nu als museum fungeert. Talloze bijgebouwen. Een schitterende stupa en vooral een prachtige tuin.

Hoogtepunt op het eiland is ongetwijfeld de Chinese tempel, die tegen een reusachtige klif aan de haven is gebouwd. Een kabelbaantje gaat naar één van de etages en daar kan je je verbazen over het Chinese Boeddhisme. Deze tempel heet Saan Chao Pho Khao Yai. Ook bezienswaardig is de Wat Asdangkhanimitr, bijna gotisch van bouw. En een heilige boom, waar Chulalongkorn veel mediteerde. Of de Wat Tham Yai Prik met als thema: als je denkt over de dood, kan je de zin van bestaan begrijpen. En er is een maritiem museum met aquarium: Cholatassathan.

Deze excursie vergt redelijk veel van de fysieke conditie. Veel lopen en klimmen, maar dan zie je ook wat. Hier wat concrete punten. Vertrek op woensdag 9 maart met een minibus op het parkeerterrein van View Thalay 5 om 9.30 uur. De boot vertrekt vanaf Si Racha om 10.00 uur. We zijn om 17.00 uur weer terug in Pattaya.

Het minimum aantal personen is 8. De prijs voor leden is 500 Baht, voor niet-leden 700 Baht, exclusief de lunch.

 


 

Verslag excursie Ko Si Chang

Door Lodewijk Lagemaat

NVT Pattaya organiseerde op 9 maart een excursie naar het eiland Koh Si Chang. Om een misverstand uit de weg te ruimen, dit is niet het eiland Koh Chang.
Het eiland is vanaf Sri Racha met de boot na een tocht van 50 minuten te bereiken. Dit eiland werd door koning Chulalongkorn als zomerresidentie gekozen, maar dit werd korte tijd onderbroken door de Franse bezetting in 1893 door een conflict over Laos.

    

De geschiedenis van het eiland is echter al veel ouder, en werd door Chinese zeevaarders en handelslui aangedaan. Tegen de rotsen en in een grot, richtten zij de Chao Pho Khoa Yai Shrine op; deze plek wordt diep gerespecteerd door Thai en mensen van vele andere nationaliteiten. Deze shrine is in Chinese stijl uitgevoerd, en er worden meerdere kleine grotten voor meditatieve doelen gebruikt. Het uitzicht vanaf deze plaats is overweldigend mooi.

Het eiland kent diverse interessante en religieuze plekken. Het Phra Judhadhut Palace van koning Chulalongkorn ligt in een fraai aangelegde terrasvormige tuin met zeer grillige bomen, en aan zee het groene houten huis. Verderop staat een “heilige” boom, rond 1892 uit Indië meegenomen door de neef van de koning. Via een goed aangelegde wandelroute is een uitzichtspunt op ruim 320 meter te bereiken.

Een andere vermeldenswaardige Wat is de Wat Tham Yai Prik. Vanaf de boot is het grote Boeddhabeeld al te zien. Ook deze is weer tegen de rotsen aangebouwd en maakt gebruik van verschillende kleine grotten.

Het verhaal gaat dat in een visioen de voedster van koning Chulalongkorn, genaamd Prik, aan Thavaro deze grot bekendmaakte, en hij deze voor mediteren gebruikte. Pas in 1998 werd haar foto gevonden en werd de naam Prik voor deze Wat gebruikt.

De Wat kent een eigen moestuin, en aanvankelijk werd regenwater als drinkwater gebruikt. De tempel kent nog veel meer interessante informatie die in een folder te lezen is. Hoewel het eiland met zijn 5000 bewoners niet groot is, bevat het genoeg interessante plekken om te bezoeken.

Met dank aan de organisatoren Douwe Bosma en Dick Koger voor deze interessante excursie.