Eetclub Shanghai Restaurant

Door Gert Jan van der Heide

Bij zo goed als alle lezers van deze nieuwsbrief zal de Aziatische keuken in de smaak vallen. Het is toch zo dat onder meer zon en zee, cultuur en natuur, faciliteiten en specialiteiten ons deden besluiten voor Pattaya als al dan niet tweede woonplaats te kiezen?

Een jaar of vijf geleden heb ik me voor de zoveelste keer door een paar Nederlandse vrienden laten verleiden om met hen het periodiek op Third Road gehouden Isaan Concert te bezoeken. Misschien zal ik daarover afzonderlijk eens wat schrijven. Je moet hoe dan ook met een goed gevulde maag naar zo’n concert gaan en om die reden kwam ik bij het alleraardigste Chinees restaurant Shanghai helemaal aan het einde van Third Road terecht.

Qua uitstraling is het restaurantje niet top class. Alles is wel proper en schoon. Er schijnt TL-licht maar dat is niet hinderlijk. Zo is Thailand. Het leuke van Shanghai is dat je je bij de keuken betrokken voelt. Enerzijds maken ‘gewone’ koks geen geheim ervan wat ze doen. Anderzijds zijn twee Chinese koks die in een ‘glazen kooi’ verse noodles maken bewonderenswaardig. Ze vlechten deeg, slaan het op de tafel, vlechten weer en weer, trekken het uiteen alsof ze in een sportschool bezig zijn om hun biceps te trainen en dat gaat maar door en door. Na een kwartier of zo is het nogmaals slaan op de tafel en weer vlechten en rukken en trekken en weer beuken. Vervolgens voltrekt zich een wonder. Zonder een deegmachine krijgen die gasten Chinese mie in dunne strengen in hun handen. En die gaat vers in de vele variëteiten van miegerechten die verkrijgbaar zijn. Niet te versmaden, ook doordat je met eigen ogen kan zien hoe alles voor elkaar is gebracht.

Verder is het zo dat alles wat er op de menukaart staat me ten zeerste heeft weten te bekoren. Wat te denken van een voorgerecht als gepocheerde en daarna in plakken gesneden koude kippendij? En van krabbetjes op Chinese wijze bereid? Het vlees valt van garigheid van de rib af . En van bijvoorbeeld gebakken rijst met rundvlees? Ook de Won Tons zijn topklasse. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Chinese oliesambal uit eigen keuken moet je proeven. Dit is een restaurant dat geen kledder-Chinees is zoals we die in Nederland helaas teveel kennen. Dit restaurant is voor puur natuur en het laat de bestanddelen van zijn gerechten zelf tot recht komen. Chinese varianten van Thaise specialiteiten zoals Tom Yam Kung zijn ook volop verkrijgbaar. De nagerechtjes zijn origineel en verrukkelijk. Je hoeft niet alles tegelijk te bestellen. Haast alle gerechten zijn vooraf geprepareerd en staan binnen tien minuten op tafel. Je doet goed eraan om eerst een voorgerechtje te bestellen en pas een order voor de volgende gerechten te bestellen als je eraan toe bent. Het bedienend personeel weer hoe dat gaat en vindt het prima.

De prijzen vind ik schappelijk voor wat je krijgt. Hoofdgerechten zijn tussen 80 en 150 baht. Ik neem altijd fijne Chinese thee te drinken. Het potje wordt doorlopend gratis bijgevuld.

Op TripAdvisor scoort dit restaurant 4,5 op een schaal van 0 tot 5. Er zijn ook negatieve berichten. Dat zijn mensen die – denk ik dan maar – weinig met de Aziatische keuken op hebben?

Ten slotte het adres en verdere informatie: een geen eigen website van Shanghai lijkt er niet te zijn. Als je via Google informeert naar Shanghai Restaurant Pattaya dan krijgt je veel informatie op het scherm, inclusief een sfeerbeeld, de menukaart en een reisadvies.

Mocht dat niet lukken, dan rij je gewoon de hele Third Road af vanaf Jomtien. Een meter of 50 voor Pattaya Nua is aan de linkerkant van die weg dit restaurant. Ik heb altijd met een motorbike en een auto ter plaatse moeiteloos kunnen parkeren aan de overkant van de weg gezien vanaf Shanghai.

Nu maar hopen dat mijn loftuitingen in goede aarde vallen. Smaken verschillen!

 

Nieuwsbrief Ontvangen?

U kunt zich hier aanmelden!

Sponsors

Tulip House
Rick the Singer
vischu
Windmill
Stork Promotions
Yumi
Poseidon
Typisch Thailand
Thailandblog.nl

Samenwerking

Wij staan in nauw contact met onze twee zuster verenigingen:

en onze partner

Adverteerders