Burgerlijke Zaken

Voor actuele informatie verwijzen we u graag naar:
voor de wereld: Stichting Goed
voor Thailand: Thailandblog of
voor Thailand/Pattaya: Olleke Bolleke.

Stemmen vanuit het buitenland, oktober 2017

Op 10 oktober 2017 hebben wij een bericht van Michiel Reijnen, communicatieadviseur bij de gemeente Den Haag, ontvangen dat stemmen vanuit het buitenland per 1 april eenvoudiger geworden is. U hoeft zich nog maar één keer te registreren, vervolgens krijgt u bij iedere verkiezing vanzelf een mailtje met uw stembiljet en een envelop met alle benodigde papieren. Meer weten of meteen registreren? Kijk naar: www.stemmenvanuithetbuitenland.nl


Nieuwe inkomensverklaring per 22 mei 2017

Nieuwsbericht van de ambassade

Vraagt u een verblijfsvergunning in een ander land aan, dan is er in sommige gevallen een ondersteuningsbrief nodig. Met deze brief van de Nederlandse ambassade laat u zien dat u de Nederlandse nationaliteit bezit en wat uw inkomen is. U kunt dit document in persoon of per post aanvragen. Aan het aanvragen van een ondersteuningsbrief zijn kosten verbonden.

Vanaf 22 mei 2017 verandert de procedure voor de aanvraag van een inkomensverklaring. In de nieuwe situatie wordt niet meer de handtekening gelegaliseerd onder een door u zelf opgestelde inkomensverklaring, maar verstrekt de Nederlandse ambassade een zogenaamde ‘visum ondersteuningsbrief ten behoeve van het aanvragen van een verblijfsvergunning bij de Thaise autoriteiten’.

In deze brief bevestigt de ambassade dat u verklaart een maandelijks inkomen uit Nederland te ontvangen en dat het in de brief genoemde (netto) bedrag is aangetoond door overlegging van bewijsstukken. Bewijsstukken kunnen onder meer zijn: pensioenoverzicht, loonstroken en/of jaaropgave werkgever, bewijs van betaling en/of jaaropgave van uitkerende instantie, jaaropgave Belastingdienst, bankafschriften.

Kosten 50 Euro, op dit moment 2000 Baht. Meer bijzonderheden zijn te vinden op https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/thailand/nieuws/2017/05/11/inkomensverklaring-wijzigt-in-visumondersteuningsbrief

Naschrift redactie:

Voor de goede orde wijzen wij erop dat de Oostenrijkse Consul-Generaal in Pattaya tot nader order gerechtigd is op basis van dezelfde documentatie ook een dergelijke verklaring te verstrekken, zij het uitsluitend voor vervolgaanvragen. Wanneer u voor de eerste maal een zgn. ‘jaarvisum’ aanvraagt, dan is daarvoor de visumondersteuningsbrief van de Nederlandse ambassade nodig. Het kantoor van de Oostenrijkse Consul-Generaal is in het Thai Garden Resort op North Pattaya Road. Kosten 40 Euro, op dit moment 1480 Baht.


Website ambassade bestaat niet meer, april 2017

Misschien wist u het al: De website van de ambassade in Bangkok bestaat niet meer. Alle Nederlandse ambassades en consulaten hebben sinds april 2017 twee nieuwe websites.

Op https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/thailand vinden Nederlandse staatsburgers informatie over reizen, wonen, werken en zakendoen in Thailand.

Bent u op zoek naar informatie over reizen, wonen, werken en zakendoen vanuit het buitenland in Nederland? Ga dan naar https://www.netherlandsandyou.nl Onderaan de startpagina is er een tab voor Nederlands.

De meest voorkomende zaken worden op beide websites vermeld.


Inkomensverklaring, nieuw adres Oostenrijks consulaat in Pattaya

Het Oostenrijkse Consulaat is samen met het Duitse Consulaat vanaf 1 maart 2017 gevestigd bij de ingang van het Thai Garden Resort aan de rechterkant.


Bewijs van in leven zijn, oktober 2016

Zoals de hier-wonende pensionados weten, moeten we elk jaar voor onze AOW naar het Social Security Office (SSO) om te bewijzen dat we nog steeds in leven zijn! Onze partner moet dan ook mee en we moeten daar het ingevulde SVB formulier laten afstempelen en dan terugsturen naar de SVB. Het bezoek aan het SSO kantoor in Laem Chabang vergt luttele minuten, want u bent meestal direct aan de beurt.

Naschrift van de redactie:

De ambtenaar van het SSO kantoor ondertekent uitsluitend een SVB-formulier aangaande de AOW. Formulieren van andere pensioenfondsen worden daar niet ondertekend. Daarvoor kon men jarenlang terecht bij Immigration Office in Jomtien. Maar sinds maart 2019 tekenen daar geen  ‘bewijs van in leven zijn’ meer. Dus, ontvangt u ook pensioengeld van verzekeraars uit andere landen dan NL of van verzekeraars in NL die niet wachten op het bericht van de SVB, dan zult u voor het ‘bewijs van in leven zijn’ zich moeten wenden tot een dokter of een advocaat.