Koningsdag 2017

Door Martin Brands

Een grandioos Koningsdagfeest!

Inclusief wat laatkomers, werd ons Koningsdagfeest op 27 april 2017 bezocht door 90 gasten. Er was veel oranje te zien, tot en met oranje lopers op de tafels. En natuurlijk rood-wit-blauwe vlaggen & een banier waarvan u nog net een stukje kunt zien bovenaan de foto die genomen werd tijdens het Wilhelmus dat werd begeleid door een heus EO orgel.

Via een rechtstreekse uitzending van BVN was achter in de zaal ons Koningspaar te zien, met gevolg op bezoek in Tilburg. In Nederland werd die uitzending door 3 millioen mensen gevolgd.

Er hingen zelfs oranje lampionnen in de bomen! De gasten werden verwelkomd door ons aller Ardie Endevoets, Diny van Dieten en Marjolijn Bakker; een glas wijn had ze al in de juiste stemming gebracht. Het uitgebreide buffet van The Fifth bevatte Nederlandse waar van Joma (frikandellen, bitterballen en kroketten), plus hamburgers, loempia’s, kippebouten, varkenssateh, gebakken mosselen, twee salades, frietjes, pad Thai en cocosnootpudding; alles verkrijgbaar met bonnetjes.

Met een piraat-bongospeler verzorgde zanger & gitarist Andy in stemmige korte broek het eerste deel van de avond. Vice voorzitter Alex Hamelinck meldde dat op de achtergrond per abuis een Franse vlag hing, maar dat was niet zo, want die heeft een ander formaat. Het was een wat ludiek opgehangen Nederlandse vlag; dat moet kunnen! Het geluid was af en toe wat fors, en leidde zelfs tot het breken van de zekering; dat was (ietsje te) snel verholpen.

Vanaf het begin werd ruim gebruikgemaakt van het buffet, en natuurlijk ook van de Heerlijke Haring van Tui met Ui. Twee exotische buikdanseressen gaven een heel aardige show, en het 5-man sterke combo Black Dog zorgde voor nog meer stemming.

Wat later vroeg een groep van 4 danseressen het publiek te komen dansen. Paul, Dr William (met uitzonderlijk fraai zwart haar), Cees en Lodewijk waren natuurlijk meteen van de partij. Onze nieuwe voorzitter, Tina Banning, bedankte terecht de Evenementcommissie en de daaraan toegevoegde vrijwilligers voor een geslaagde avond! Wanneer is de volgende?

Zij vroeg vrijwilligers om de autorally van begin volgend jaar te organiseren. Dat duurt nog wel even, maar de ervaring leert dat dit aardig wat voorbereidingstijd vergt. Kandidaten worden verzocht zich te melden bij voorzitter@nvtpattaya.org. Bij voorbaat dank!

Door Jan Hendriks

Impressies Koningsdag

Mijn Thaise vrouw gaat zelden met mij mee naar een bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging. Ten eerste omdat zij geen Nederlands spreekt, en ten tweede omdat er niet of nauwelijks andere Thaise dames komen waarmee ze dan gezellig zou kunnen vertoeven.

Naar de viering van Koningsdag vergezelt zij mij uit respect echter wel. Ruim voor 17.00 uur arriveerden wij bij het Fifth Hotel. Wij waren niet de eersten, want zoals altijd zat Dick Koger al paraat. De aankleding zag er heel gezellig uit door oranje en witte ballonnen, oranje lampionnen en Nederlandse vlaggen. De tafels waren gedekt met een oranje loper en voorzien van oranje servetten.

Graag maak ik voor dit alles de altijd aanwezige evenementencommissieleden Diny, Cees en Peter een groot compliment! Veel leden hebben weinig kennis van de hoeveelheid tijd die in de voorbereiding en uitvoering van een dergelijke festiviteit gaat zitten.

De ruime sortering snacks, waaronder natuurlijk typisch Nederlandse dingen, werd goed en verleidelijk gepresenteerd. Toen ik Tui wat verscholen zag staan, kon ik de verleiding niet weerstaan om gelijk twee haringen te verorberen – heerlijk!

De opkomst van 90 leden was minder dan vorig jaar, ondanks het feit dat de waardering van de Nederlandse bevolking voor ons koningshuis tot 70% is gestegen. Ik vraag mij daarom af wat voor soort landgenoten zich in Pattaya ophouden. Immers, ook niet-leden kunnen tegen een geringe betaling van 200 Baht aan zo’n bijeenkomst deelnemen.

Ik las eens in een artikel van onze ambassade dat er rond 25.000 Nederlanders in Thailand wonen. Daarvan zullen er beslist enige duizenden in Pattaya zijn. Waarom zijn zo weinigen van hen lid van de Nederlandse Vereniging? En waarom verschijnen niet-leden zelden op een activiteit van de vereniging?

Naschrift van de redactie: tijdens Koningsdag werd ook het nieuwe bestuur gepresenteerd (alleen Maryse was nog niet persoonlijk aanwezig).

Nieuwsbrief Ontvangen?

U kunt zich hier aanmelden!

Sponsors

Tulip House
Rick the Singer
vischu
Windmill
Stork Promotions
Yumi
Poseidon
Typisch Thailand
Thailandblog.nl

Samenwerking

Wij staan in nauw contact met onze twee zuster verenigingen:

en onze partner

Adverteerders