45. Museum voor Boeddhistische Kunst

Door Dick Koger

Wat is het toch heerlijk, wanneer schatrijke mensen beseffen dat ze met hun geld iets voor de gemeenschap kunnen doen. Het meest bekend hier in Pattaya, is misschien wel het The Sanctuary of Truth, dat prachtig houten bouwwerk in Naklua. Minder bekend is een archeologisch museum met de naam The Museum of Buddhist Art. Minder bekend, maar niet minder indrukwekkend. Deelnemers aan de laatste autorally zijn er al binnen geweest. Ik kom er voor de eerste keer. Lodewijk Lagemaat heeft, zonder dat ik het wist, geregeld dat we rondgeleid worden door de zoon van de oprichter. Zijn enthousiasme is zonder meer onuitputtelijk.

Het museumgebouw is modern van ontwerp en inrichting. Binnen is er, na een grote hal, een duidelijke route langs 16 zalen, die van recent tot zeer oud een compleet beeld geven van de geschiedenis van het Boeddhabeeld. Bij iedere zaal is er een Engelstalige uitleg van wat er gezien kan worden. De totale collectie telt 2.900 beelden, maar alleen de belangrijkste exemplaren worden tentoongesteld. Het oudste bekende Boeddhabeeld ter wereld is 2.400 jaar oud, het oudste hier 1.900 jaar. Boeddha zelf leefde een paar honderd jaar eerder. De Boeddhistische jaartelling (2017 is dan 2560) begint niet bij de geboorte van Boeddha, maar bij zijn sterven.

         

         

De eerste zaal laat beelden zien van de Thonburi-Rattanakosin-periode van 1782 tot heden. De tweede gaat over de periode daarvoor, toen Ayutthia de hoofdstad was. Vervolgens de Sukothai tijd. Steeds gaan we verder terug tot we uiteindelijk in zaal 6 de Srivijayi periode bezien, die ruim duizend jaar oud is. Het is verbazingwekkend dat iedere afzonderlijke periode, maar ook fasen binnen zo’n periode stijlelementen heeft, die het mogelijk maakt de ouderdom te schatten. Je ziet de ontwikkeling van een tamelijk lomp beeld duizend jaar terug tot de verfijnde beelden van nu. Na de zesde zaal zijn er nog zalen met speciale thema’s. Zelfs een Christelijk zaaltje met daarin een levensgrote kopie van een piëta van Michelangelo in de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

         

Het is vreemd dat dit museum niet meer bezoekers trekt. Misschien lijkt het saai, alleen maar Boeddhabeelden, maar niets is minder waar. Gebrek aan promotie moet  de oorzaak zijn van de geringe bekendheid. Op Google vind ik geen Engelstalige websites, misschien wel Thaise, maar dat kan ik niet beoordelen. In het museum krijg ik wel een uitvoerig Engelstalige handleiding, althans er werd voor mij een kopie gemaakt. Dit zou de basis kunnen zijn van een prachtige gids.

Overigens is het leuk dat de oprichter van het museum een allesverzamelaar is. Vanuit de grote zaal in het begin is er ook een zaaltje, waar ik de eerste radio zag, die in mijn ouderlijk huis binnenkwam. Ook flessen Nederlandse drank, die indertijd een speciaal etiket hadden om aan te geven dat er belasting betaald was.

Ik kan dit museum van harte aanbevelen aan een ieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Thailand of in de geschiedenis van het Boeddhisme in Thailand.

Adres: Nongmaikaen Rd, Muang Pattaya, Amphoe Bang Lamung, Chang Wat Chon Buri 20150