Chantaburi

Door Dick Koger

Via landelijke wegen, bergen en dalen rijden we vanuit Pattaya zuidwaarts. Voor Chanthaburi buigen we af in de richting van de zee. We zien veel kunstmatige meertjes. Wanneer windmolentjes het water in beweging houden zijn het garnalenkwekerijen. Zonder die molentjes ligt het water slechts te verdampen: zoutkwekerijen. Uiteindelijk  vinden we aan de Chao Lawe Beach onze bestemming: Had Saithong Resort. Ongelooflijk, je hoeft slechts 200 kilometer te rijden en je bereikt een prachtig strand. Naaldbomen worden afgewisseld met ranke palmen. Witgeel zand en kristal helder water. Het is gelukkig net etenstijd, dus we gebruiken met zijn achten in het strandrestaurant een exquise Thaise maaltijd. Vooral de de gebakken vis met basilicum is een delicatesse.

Het ontbijt is een Thais en Europees buffet. Vooral de Kaow Thom Moo is van hoge klasse. Het is kerstochtend, dus de reisleiding heeft culturele excursie gepland naar de grootste kathedraal van Thailand. Die ligt in Chanthaburi. Deze kathedraal is ruim 100 jaar oud en is gebouwd door katholieke Vietnamese vluchtelingen. De kerk is 60 meter lang en 20 meter breed. De naam is voluit: de kathedraal van de onbevlekte ontvangenis. Ik zou zo’n naam en de gedachte die er achter ligt niet graag aan een Thai willen uitleggen. Of uitleggen, waarom een bebaarde heer in een lang wit gewaad in beide handen een gat heeft.
We moeten verder, nu naar het beste Europese restaurant in deze provincie. Daar zullen we ons kerstmaal nuttigen. Onderweg zien we nog de zorgvuldig onderhouden overblijfselen van een strafgevangenis en een pittoresk vissershaventje. Het restaurant heet Le Village de Napoleon en heeft dan ook een Engelse eigenaar en keuken. Een uitgebalanceerd champignonsoepje, een overheerlijke paté en roastbeef van het spit worden begeleid door op deze gerechten toegespitste wijnen. IJs met distinctieven besluit het geheel. Pikant detail is dat alle andere bezoekers, vermoedelijk Engelsen, allemaal uitgedost worden met een papieren puntmutsje. Dit houden ze gedurende de hele maaltijd op, terwijl ze voortdurend een gezicht trekken van: wat gezellig om de geboorte van Jezus te vieren.

Via een prachtige weg langs de kust rijden we terug naar ons Resort. Sinds kort zijn omwegen rond grote baaien afgesneden met lange sierlijke bruggen. Dit is werkelijk een prachtig en een uniek deel van Thailand, bedenk ik.

De laatste dag staat natuur op het programma. We verlaten het Resort, nu voorgoed en een paar kilometer naar het noorden vinden we in een schitterende baai een mangrovebos. Het blijft verwonderlijk dat bomen in zout water kunnen gedijen. We maken een rondwandeling van anderhalve kilometer op een houten plankier. Vaak onder beschutting van de mangroven, ook op open terrein. Het is dit jaar een warme Kerst, dus het vergt het uiterste van onze al iets oudere krachten.

Nog een laatste gezamelijke maaltijd. Er werd gekozen voor het bekende Maldives Resort. Weer direct aan het strand. We genieten van Thais eten en Thais bier en we zijn het erover eens dat het deel van Thailand ten zuiden van Pattaya in overvloed ongerepte natuur, prachtige stranden, een schone zee en luxueuse hotels heeft.

Nieuwsbrief Ontvangen?

U kunt zich hier aanmelden!

Sponsors

Tulip House
Rick the Singer
vischu
Windmill
Stork Promotions
Yumi
Poseidon
Typisch Thailand
Thailandblog.nl

Samenwerking

Wij staan in nauw contact met onze twee zuster verenigingen:

en onze partner

Adverteerders