Chinese begraafplaatsen

Door Dick Koger

Thais laten zich na hun dood over het algemeen cremeren. De met as gevulde urn kan daarna thuis bewaard worden of in een speciaal geesteshuisje of ergens in een tempelmuur ingemetseld worden, al naar gelang financiële mogelijkheden of religieuze behoeften.

Toch is er een grote groep Thais, die begraven prefereert: Chinezen of beter gezegd Thais van Chinese afkomst. Overal door het land zie je uitgestrekte terreinen met kleine heuveltjes, waarin een halfronde zerk. Een van de mooiste, die ik me kan herinneren is de ”Governor’s Graveyard” in Ranong. Maar je hoeft niet zo ver te gaan. Dichterbij hebben we een gigantische Chinese begraafplaats in Chonburi. Duizenden graven, allemaal in keurige rijen op een terrein van verschillende vierkante kilometers. We zijn er op een autorally wel eens doorgereden en toen viel me een prachtige oude toegangspoort op. Bij een recent bezoek kon ik die niet vinden en een toevallig rondlopende monnik vertelde dat de oude poort door een nieuwe vervangen was. Ik weet niet of ik hem moet geloven, maar vind die oude niet.
De oude en een nieuwe poort

De graven hebben bijna allemaal hetzelfde uiterlijk, hoewel de kleuren zo nu en dan verschillen. Ook zie je verschillende formaten, want ook na de dood er is uiteraard een klassemaatschappij.

Voor welgestelden een graf met zwembad

Inmiddels heb ik hier vele crematies bijgewoond. Nog nooit een begrafenis. Dat komt vermoedelijk omdat ik geen rijke Chinezen in mijn kennissenkring heb zitten. Ik kijk ernaar uit, maar vrees dat mijn eigen crematie eerder zal plaatsvinden.

Overigens is bovenbeschreven Chinese begraafplaats te vinden ten oosten van Chonburi vlakbij Nong Ri. Misschien vindt iemand de oude poort.

Nieuwsbrief Ontvangen?

U kunt zich hier aanmelden!

Sponsors

Tulip House
Rick the Singer
vischu
Windmill
Stork Promotions
Yumi
Poseidon
Typisch Thailand
Thailandblog.nl

Samenwerking

Wij staan in nauw contact met onze twee zuster verenigingen:

en onze partner

Adverteerders