Excursie naar Bangkok

Door Dick Koger

Een paar maanden terug werd een excursie naar Bangkok georganiseerd die het best getypeerd kon worden met: cultuur, maar toch leuk. Nu op 20 februari een tweede excursie die het best omschreven kan worden met: cultuur, maar toch interessant.

Een minibusje brengt ons met gezwinde spoed naar Bangkok en weet daar zonder problemen ons eerste doel te bereiken. Vlakbij het Prince Palace Hotel ligt de bibliotheek van Prins Damrongrajanubhab, een zoon van Koning Rama IV. Hij leefde van 1862 tot 1943 en was kennelijk een intellectueel. De bibliotheek bevat 7.000 boeken die in deze periode het licht zagen, veelal in het Engels, maar ook in het Chinees. We troffen zelfs een woordenlijst der Nederlandse taal aan.

Gastvrouw miss Yanee noodt ons mee te gaan de tweede etage, waar zich een museum bevindt. Een zaal die een indruk geeft van het leven van de prins. We zien zijn bureau, zijn golfsticks, zijn pijpen. Een gewaad dat ogenschijnlijk zwaar is, maar in werkelijkheid van gaas gemaakt is. Een Christusbeeld, omdat de prins van mening was dat verschillende godsdiensten mensen niet moeten scheiden, maar elkaar iets kunnen leren. Een interessante man. Op ons verzoek wordt een Royal Atlas geopend, die door klimatologische omstandigheden bijna uit elkaar valt.
Nog een etage hoger vinden we een ander deel van de collectie. De prins bewaarde zijn binnengekomen post en tot onze verbazing zien we een met de hand geschreven ansichtkaart van Koningin Wilhelmina. Twaalfduizend kilometer van huis en dan iets zien, wat we nog nooit gezien hebben. Geweldig. Omdat de inhoud nogal persoonlijk is heb ik onderstaand afdruk enigszins onleesbaar gemaakt, maar mensen die nu denken, was ik maar mee geweest, kunnen bij de deelnemers informatie ontvangen.
Er zijn ook veel foto’s van allerlei koningshuizen uit die tijd, maar we zijn het meest trots op onze eigen historie.

Nieuwsbrief Ontvangen?

U kunt zich hier aanmelden!

Sponsors

Tulip House
Rick the Singer
vischu
Windmill
Stork Promotions
Yumi
Poseidon
Typisch Thailand
Thailandblog.nl

Samenwerking

Wij staan in nauw contact met onze twee zuster verenigingen:

en onze partner

Adverteerders