Magic House, Hanky Panky

Door Dick Koger

De NVT Pattaya organiseerde op 10 december een excursie naar het Magic House Hanky Panky Toys in Huay Yai.

Een verrassende opkomst van belangstellenden voor dit Nederlandse bedrijf wat ooit in 1958 in Amsterdam aan de Prinsengracht begon.Een familiebedrijf wat nog steeds geleid wordt door de oprichter Jack Monschouwer.

De naam Hanky Panky Toys ontstond in Nürnberg in 1968 waar nog jaarlijks de beurs bezocht wordt. In 1998 werd besloten om het bedrijf naar Thailand te verplaatsen en is gevestigd in Huay Yai. Na een korte begroeting door de directeur waar een van de eerste goocheldozen getoond werd, ging men in drie groepjes het bedrijf bekijken.
Opmerkelijk is dat het gehele productieproces in eigen hand gehouden werd. Zou men als voorbeeld een goocheldoos nemen dan is de kleurrijke geplastificeerde afbeelding door verschillende machines tot stand gekomen. De afbeeldingen worden soms van 200 – 300 stuks per minuut gedrukt om daarna geplastificeerd te worden. De vlakke kartonnen platen worden in verschillende groottes gevouwen, zodat daaruit gemakkelijk dozen kunnen ontstaan, die door vrouwen verder gevouwen worden.
In de dozen worden kunststof vakken ingelegd waar de goochelmaterialen inpassen. Deze vakken zijn van tevoren door een machine ingeponst. Alle goochelmaterialen,teveel om op te noemen, worden hier ook vervaardigd. Opvallend was dat er nog veel handwerk verricht werd door vrouwen. Kleine plastic goochelbekers werden op scherpe kantjes gecontroleerd en met een scherp mesje verwijderd. Kleine voorwerpen werden niet geteld, maar gewogen om tot het juiste aantal te komen wat in een doos thuishoorde. Het “afval materiaal” werd weer hergebruikt. Mede dankzij de hulp van beroemde goochelaars en niet te vergeten de marketingspecialisten op speelgoed gebied geeft dit groei in de omzet. Tussen de vele goocheldozen stond ook een doos met het opschrift “”Mind F*ck “ van het T.V.programma met Victor Minds. Dit bedrijf staat als beste ter wereld op goochel entertainment gebied bekend.
Uiteindelijk moeten de goocheldozen met de talloze goocheltrucs in grote verzenddozen verpakt worden en verzend klaar gemaakt worden naar ruim 50 landen. In een grote loods stonden de pakketten keurig klaar in de stellages om per schip naar de juiste bestemming getransporteerd te worden.

Na afloop van de rondleiding nodigde Jack Monschouwer, de directeur, het gezelschap uit om bij hem thuis nog even te genieten van een hapje en een drankje. Tot verrassing van iedereen voerde Jack nog een goocheltruc op en nadat iedereen van een “goochel”kadootje voorzien was, kon teruggekeken worden op een interessante en gezellige middag.

Dank aan de organisatoren van de NVTPattaya

Lodewijk Lagemaat

Nieuwsbrief Ontvangen?

U kunt zich hier aanmelden!

Sponsors

Tulip House
Rick the Singer
vischu
Windmill
Stork Promotions
Yumi
Poseidon
Typisch Thailand
Thailandblog.nl

Samenwerking

Wij staan in nauw contact met onze twee zuster verenigingen:

en onze partner

Adverteerders