Paleistour in Bangkok

Door Dick Koger

Ons eerste doel is de Suan Sunanda Rajabhat University. Eén van de studierichtingen hier is het horecabedrijf en om lessen in de praktijk te brengen is er zelfs een Suan Sunanda Palace Hotel. Daar drinken we een kopje koffie. Althans een deel van ons gezelschap, want de koffie wordt uiterst traag één voor één geproduceerd. Zo langzaam dat we bestelling annuleren. De fraai uitgedoste bediening is wat ons betreft gezakt. Onze reisleider Piet vertelt dat de naam Sunanda afkomstig is van één van de vrouwen van Rama V. Op een tocht per boot van Ayutthia naar Bangkok kapseisde de boot waarin Sunanda en twee van haar kinderen zaten. De koninklijke entourage zag zich voor een dilemma geplaatst. De helpende hand bieden en Sunanda redden of zich houden aan de strikte wet die het onderdanen verbood leden van de Koninklijke familie aan te raken. Zij kozen voor de laatste mogelijkheid en Sunanda en haar kinderen verdronken. Sunanda was de favoriete vrouw van Rama V, maar gelukkig had hij nog vele andere (hij had zevenenzeventig kinderen). De bewuste wet werd ingetrokken.

Op het terrein van de universiteit liggen de te bezoeken paleisjes of paviljoenen. Juister is uiteraard dat de universiteit gebouwd is in de ruime tuin van de paleisjes. Het eerste paviljoen is gewijd aan de danskunst. kleding en maskers spelen hierbij een belangrijke rol.

Het tweede paviljoen betreft de schone kunsten en kleding en hierbij valt op dat Prinses Maha Chakri Sirindhorn daarin uiterst bekwaam is, gezien haar aquarellen.

We hadden op twee paviljoenen gerekend, maar we krijgen er een derde bij, gewijd aan muziek. Oude Thaise muziekinstrumenten, een oude grammofoon en een oude plaat. We voelen ons trots.

Alle drie de paviljoenen zijn eenvoudige gebouwen en ik zeg dit omdat we tijdens de nu volgende lunch en de middag op een veel mooier paleis worden getrakteerd. Echt wat je je bij een paleis voorstelt.

We rijden de weg terug waarop we gekomen zijn en treffen dan het Phya Thai Palace. Eerst de lunch in de vroegere wachtkamer van koning Rama VI. Het interieur van dit restaurant doet nog het meest denken aan een oude herensociëteit. De massaman is voortreffelijk.

Naast dit café (met de prachtige naam Café de Norasingha) ligt het mooiste theatertje wat je je maar kan voorstellen. Een soort Brakke Grond, maar dan van hout. Ervoor een prachtig fonteintje. Alles in vijftig tinten grijs.

Het eigenlijke paleis heeft een wonderlijke archtectuur. Van Italiaanse makelij. Op de eerste etage zien we drie zalen. De eerste met een prachtige open haard. Deze gebruikte Rama VI om met vrienden zomaar gezellig de tijd door te brengen, zittend op de grond. De tweede is een slaapkamer met een betrekkelijk klein bed. In de derde staat een maquette van een ander paleis, waarin Rama VI onderzocht op welke wijze democratie zou kunnen worden ingevoerd.

We zijn uiterst tevreden over deze dag en eigenlijk kijken we uit naar een vervolg, want er zijn veel onbekende paleizen in Bangkok en elders.

Nieuwsbrief Ontvangen?

U kunt zich hier aanmelden!

Sponsors

Tulip House
Rick the Singer
vischu
Windmill
Stork Promotions
Yumi
Poseidon
Typisch Thailand
Thailandblog.nl

Samenwerking

Wij staan in nauw contact met onze twee zuster verenigingen:

en onze partner

Adverteerders