Sukhumvit Road

Door Dick Koger

De Sukhumvit Road is na de Beach Road waarschijnlijk de meest bekende straat van Pattaya. En datzelfde kunnen we zeggen in Bangkok. Daar begint de Sukhumvit Road. Vanaf de Phloenchit Road loopt ze via Nana, Asoke, Rama IV en Bang Na komt ze aan de rand van de stad. Ze gaat gewoon door naar Chonburi en dwars door de stad tot aan Pattaya. Ook hier is het nog niet het einde. Ze loopt door naar Sattahip en Rayon. Vervolgens verder naar Chantaburi en Trat en uiteindelijk komt ze bij Cambodjaanse grens uit.

In totaal is de weg ruim 500 kilometer lang. Naast Sukhumvit, die bekend staat als route 3, richting oosten, zijn er nog route 1 naar het noorden, route 2 naar het noordoosten en route 4 naar het zuiden.

De oorspronkelijke reden van aanleg, in de 19de eeuw, was troepentransport. Dezelfde reden waarom er een spoorverbinding is tussen Bangkok en Sattahip, via Pattaya.

Natuurlijk vraagt iedereen zich af wat Sukhumvit betekent. Althans dat vroeg ik me af. Het antwoord is eenvoudiger dan je kunt bedenken. De belangrijkste motor achter dit gigantische bouwwerk was een ambtenaar van het ministerie van wegenbouw. De vijfde directeur generaal van dit ministerie heette Phra Phisan Sukhumvit, een ingenieur die zijn opleiding aan het Massachusetts Institute of Technology volgde. Hij was trouwens de eerste Thai die daar afstudeerde. Hij was de grondlegger van het wegenplan van Thailand. Uiteraard kwam dit later dan het spoorwegennet. Pas in 1950 kwam de toenmalige regering van Thailand op het idee om deze ingenieur te eren door route 3 naar deze man te benoemen.

Nieuwsbrief Ontvangen?

U kunt zich hier aanmelden!

Sponsors

Tulip House
Rick the Singer
vischu
Windmill
Stork Promotions
Yumi
Poseidon
Typisch Thailand
Thailandblog.nl

Samenwerking

Wij staan in nauw contact met onze twee zuster verenigingen:

en onze partner

Adverteerders